[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Wijn als wetenschap en passie | Sylvia Borger | De Telegraaf

Datum: 10-01-1988

Ine Droogh       "Iedere dag een glaasje"

De Noordwijkse restauratrice Ine Droogh-Goossens heet een lastige tante te zijn. Zelfs bij de meest halsstarrige château-eigenaar weet zij een voet tussen de deur te krijgen om met hem over wijn te filosoferen. Er is dan ook nauwelijks iemand in het land die meer van wijn weet dan zij. Restaurant-eigenares Ine Droogh-Goossens is dol op wijn en technisch zeer goed op de hoogte van wat er op wijngebied gebeurt. Om bij te blijven bezoekt zij samen met haar echtgenoot Joop alle wijnstreken van Europa. Ine is regelmatig te vinden op beurzen en proeverijen en is geabonneerd op alle vaktijdschriften uit binnen- en buitenland. De wijnkaart die zij samenstelde, werd onlangs in Amerika uitgeroepen tot de beste ter wereld.

mijn hele leven is wijn

Ine: "Mijn hele leven is wijn. Iedere dag drink ik een glas. In ieder geval 's avonds na het werk. Dan strek ik de benen onder het genot van een  Spätburgunder Weissherbst, een heerlijk lichte, droge rode wijn, waar weinig alcohol in zit, gemaakt door Franz Keller. Deze man wordt in Duitsland ook wel de wijnpaus genoemd. Omdat hij zijn wijn nooit heeft aangezoet en de Duitse wijnmakers er altijd voor heeft gewaarschuwd: Jongens, doe dat ook niet. Pas na het wijnschandaal is men naar hem gaan luisteren." Naast deze droge Duitse wijn - Ine is overigens ook helemaal verslingerd aan zoet, een dessertwijn slaat ze na de maaltijd niet over - geniet de Côtes du Rhône van madame Corinne Couturier haar voorkeur, wanneer het Ine om ontspannen wijndrinken gaat. " Deze rode wijn van het Domaine Rabasse Charavin is heel fris en barst van het fruit. Het water loopt je in de mond, hoewel de wijn strakdroog is.

  

Hij smaakt fantastisch bij kwarteltjes - de borstjes gevuld met ganzelever - en is zeer geschikt om er een koude soep van te maken. " 

koude soep van rode wijn

Voor een soepje voor zes personen heb je een halve liter wijn nodig. Die breng je aan de kook met 100 gram suiker, een vanillestokje, een kaneelstok, een mespunt piment, 1 steranijs, 3 kruidnagelen, het sap van een sinaasappel plus de schil, 1 dl crême de cassis. Laat vervolgens de schoongeboende schil van een appel, sinaasappel en citroen meetrekken en een zakje Earl Grey thee. Dat theezakje mag maar twee minuten in de pan hangen. Laat alles ongeveer een half uur zachtjes pruttelen, zodat de smaken van de ingrediënten zich kunnen vermengen. De soep kan verder afkoelen in de borden. Serveren met rood fruit en een bol vanille-ijs in het midden." Mocht u deze Rhônewijn niet te pakken kunnen krijgen (importeur: Gebroeders Heijsterkamp te Ootmarsum, prijs (f 9,40) dan kunt u eventueel een goede Beaujolais nemen.

domaine cauhapé

Ine: "Een witte wijn die ik van harte kan aanbevelen is de Jurançon sec van het Domaine Cauhapé. Die wijn is zo verbazend lekker. Een parfum vol fruit, bloemen. Hij doet een heel klein beetje aan een witte Bourgogne denken.De jonge talentvolle Henri Ramonteu is de maker van de wijn. Men vindt zijn bedrijf in het plaatsje Monein in de Jurançon. Sinds kort importeert  de Haarlemse wijnkoperij Okhuysen de wijnen van de heer Ramonteu. Introductieprijs van de droge witte wijn van het Domaine Cauhapé (f 15,95). Henri Ramonteu maakt tevens de tradionele halfzoete (een gulden duurder) en zoete Jurançon à f 25,90.

 

Koude soep van rode wijn met rood fruit en vanille-ijs

Auteur: Sylvia Borger | De Telegraaf